EЦБ обеща да изкупува испански облигации

Пазарите недоверчиви към уверенията на Марио Драги, еврото отслабва спрямо долара.

02.08.2012 | 17:36
EЦБ обеща да изкупува испански облигации

Европейската централна банка ще изкупува облигациите на по-уязвимите държави в еврозоната, увери президентът й Марио Драги днес и подчерта намерението си да направи "каквото е необходимо", за да запази паричния съюз.

Драги добави, че управителният съвет на банката ще обсъди и други извънредни мерки, с които да намали натиска върху облигациите на страни като Испания и Италия. "Управителният съвет... може да предприеме директни и открити пазарни инвервенции в размера, нужен за постигане на целите ни", обяви италианският банкер.

Анализатори разтълкуваха това като намерение на Драги да активира отново Програмата за пазара на ценни книжа (Securities Market Programme), при която ЕЦБ изкупуваше държавни облигации от финансовите институции.

Частни облигационери изразиха притеснение, че една мащабна намеса на централната банка може да увеличи значително техните загуби при суверенен дефолт, примерно на Гърция. ЕЦБ нееднократно е потвърждавала, че няма да отписва вземания по държаните от нея облигации. Попитан дали има такъв риск, Драги каза само, че въпросът ще бъде разгледан.

ЕЦБ ще обмисли и възможността да осигури нови нисколихвени ресурси за европейските банки, подобни на двете големи инжекции от декември миналата и февруари тази година.

Финансовите пазари не реагираха особено ентусиазирано на анонса на Драги. Доходността по 10-годишните италиански облигации се повиши с 18 пункта (до 6.11%), а по испанските – със 7 (до 6.8%). Еврото отслабна спрямо долара – от 1.24 преди пресконференцията на Драги до 1.218 малко след нея.

Според повечето анализатори ЕЦБ не предприема директни и активни действия за спасяването на Испания, доходността по чиито облигации е вече на критични нива. Вместо това "Драги просто заявява, че еврото е необратимо и от него няма път назад", коментира Джейсън Гейуд от консултантската компания HiFX.