"Сименс" да се включи в приватизацията на БДЖ „Товарни превози“

Дългът към компанията виси като воденичен камък в отношенията ни с Германия, коментира премиерът Бойко Борисов.

02.08.2012 | 15:39

Премиерът Бойко Борисов предложи „Сименс“ да се включи в приватизацията на БДЖ „Товарни превози“. Борисов е помолил президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. д-р Ханс Хайнрих Дрифтман да обсъди идеята с представители на „Сименс“. Въпреки че през последните месеци България плаща по около 1.5 милиона евро на месец, дългът към немската компания тежи като воденичен камък в отношенията между двете държави, коментира премиерът, цитиран от агенция Фокус.

След разговора си с Дрифтман Борисов заяви, че е убеден, че до година-две  някой от водещите производители на автомобили в Германия ще открие свой завод в България.

„Нашето истинско желание е да се инвестира в заводи, фабрики, в които се разкриват стотици работни места,” отбеляза Борисов. Той коментира и протестът на инвеститорите във ВЕИ енергия срещу увеличението на тока с 13% с думите, че „между недоволството на инвеститорите и българските граждани“ избира „страната на гражданите“.

На свой ред проф. Ханс Хайнрих Дрифтман коментира, че дългосрочно страните в Югоизточна Европа могат да привличат германски инвестиции само, ако имат честни и ясни рамкови условия. България е добро място за инвестиция предвид ниската задлъжнялост и стабилната бюджетна политика, коментира Дрифтман.