Държавата отпуска нови 150 000 лева за „Бургас-Александруполис”

Правителството ще придобие акции чрез емитиране на нови ценни книжа

31.07.2012 | 17:05
Държавата отпуска нови 150 000 лева за „Бургас-Александруполис”

След като страната ни се отказа от нефтопровода “Бургас Александруполис”, тази година ще даде нови 150 000 лева, които ще бъдат изразходвани за закриването на проектната компания. През март бяха отпуснати други 1.8 млн. лева.

Кабинетът ще придобие акции от държавата във връзка с увеличаването на капитала на “Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ”. Това ще стане с емитиране на 1500 нови акции, се казва в проекта на правителственото съобщение.

Със средствата от увеличението компанията ще изпълнява ангажиментите си през настоящата година  като акционер в международната компания Trans-Balkan Pipeline, регистрирана в Амстердам. Съгласно холандското законодателство, средствата ще дадат възможност дружеството да функционира при минимални разходи за извършване на необходимите действия по закриване на компанията и управлението й за периода, от страна на избрано външно дружество, се казва още в правителственото съобщение.

Част от средствата ще бъдат запазени за възможни разходи при данъчна ревизия на закритите юрисдикции на компанията в Холандия, Русия, България и Гърция, през периода, в който се водят преговорите за излизане на страната ни от проекта.

През април вицепрезидентът на "Транснефт” Михаил Барков съобщи, че проектът за нефтопровода “Бургас – Александруполис” е замразен, а не прекратен. Според него се оставят ресурси, с които впоследствие проектът да бъде възобновен.

В края на миналата година финансовият министър Симеон Дянков обобщи, че прекратяваме участието си в проекта, защото е икономически неизгоден. Нефтопроводът трябва да бъде реализиран, защото е много по-дългосрочен от сегашната политическата конюнктура, каза в началото на 2012 година Барков.

Междуправителственото споразумение за нефтопровода “Бургас – Александруполис” беше подписано през 2008 година и Русия взе мажоритарния пакет акции от 51%, а България и Гърция-по 24.5%. От руска страна в проектната компания  участва “Транснефт”, а от българска “Техноекспортстрой”- в момента в процес на приватизация.