Няма картел при горивата, реши КЗК

Публикуването на цените на едро за бензин и дизел са единственото нарушение на компаниите.

30.07.2012 | 13:11
Няма картел при горивата, реши КЗК

Няма картелни договорки между най-големите търговци на горива у нас, а компаниите “Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл Ейвиейшън България" ЕООД не са злоупотребили с господстващо положение. Това е окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията по двете проверки, започнали преди около година след редица граждански протести срещу високите и почти еднакви цени на бензина и дизела на българския пазар.

Едната проверка бе за картел между "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България "АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД, и "ОМВ България" ООД, а другата бе за злоупотреба от страна на двете дружества на “Лукойл”.

Антимонополният орган уточнява, че е проучил търговските отношения на дружествата с клиенти на едро, като обърнато особено внимание на политиката по предоставяне на отстъпки, с цел да се установи дали представляват отстъпки за лоялност, които обвързват клиентите да закупуват изключително от господстващото предприятие като по този начин се постига затваряне на пазара. Извършеният анализ показа, че по време на разглеждания петгодишен период, предоставяните от "Лукойл България" ЕООД отстъпки не са довели до подобен ефект, за което е показателен и сравнително високият и увеличаващ се дял на вноса на горива, уточняват от КЗК.

Единствената непазарна практика на търговците е публичното обявяване на цените на едро, смятат от комисията.

Антимонополната комисия прекратява разследването за картел на горива, както и това за господстващо положение на “Лукойл България” на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво.