Държавата е стабилна, но хората са без пари

Икономиката през второто тримесечие не расте според Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие.

27.07.2012 | 11:18
Държавата е стабилна, но хората са без пари

Държавата е стабилна финансово, но хората нямат достатъчно средства за нормална издръжка. Няма магическо решение на този проблем, коментира по националното радио председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски, който ще представи по-късно днес резултатите от тримесечния доклад за икономиката на България.

Правителството трябва да стимулира развитието на икономиката чрез един по-добър бизнес климат. Това би могло да се случи чрез привличане на инвестиции и образование на кадрите, препоръчва икономистът.

След слабия растеж от 1.7% миналата година, през първото полугодие на тази година имаме забавяна на икономиката до 0.5.

Очакванията на анализаторите от ЦИР за второто тримесечие са да бъдат отчетени резултати още по-близки до нулата. „На практика икономиката през второто тримесечие на година не расте", отчита Прохаски.

Повечето от секторите, които през миналата година все пак имаха макар и не голям растеж, през първата половина на тази година са или в спад, или са около нулата, казва експертът. “Дори един такъв устойчив сектор като "Финансови и застрахователни дейности" бележи спад. Продължава да се свива лизинговата и застрахователната дейност“.

Повече за днешния доклад на ЦИР вижте във видео файла.