Имоти и коли ще може да се продават без платена здравна вноска

Нужни са по-сериозни наказания за здравно неосигурените, смята Даниела Дариткова от здравната комисия в парламента.

26.07.2012 | 13:16
Имоти и коли ще може да се продават без платена здравна вноска

Имоти и моторни превозни средства ще може да се продават без да се доказват платени здравни осигуровки, реши днес парламентът с окончателно приетите промени в Закона за здравното осигуряване.

Идеята за представяне на документ за платените здравни осигуровки беше лансирана преди два месеца от здравния министър Десислава Атанасова, която очаквала по този начин ресорното министерство да увеличи събираемостта. Според депутатите обаче не е редно здравните задължения да се приравняват с данъчните.

Задължението за плащане на здравни вноски е ясно разписано в закона, а нарушенията се санкционират. Резултатите обаче показват, че трябва да се направи обстоен анализ за здравно неосигурените и да се завишат наказанията за некоректните българи, коментира председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

В момента работодателите, които не внасят здравни осигуровки могат да бъдат глобени от 2 000 до 4 000 лева на служител. За самоосигуряващите се глобата при неплатени повече от 3 здравни вноски е от 500 до 1000 лева. Годишната лихва на неплатените осигуровки е 20% + основния лихвен процент за страната, определен от БНБ. Лихвеният процент е променлива величина, като понякога може да достигне и 10-15%, което прави наказателната лихва огромна, предупреждават от здравното министерство.

Според данни на Сдружението на общопрактикуващите лекари към април 2012 над два милиона българи нямат осигуровки, от което бюджетът губел годишно по 500 000 лева. Сдружението настоява вече няколко месеца да се увеличат парите за здравеопазване от Брутния вътрешен продукт. От Лекарския съюз пък обявиха пред Bulgaria ON AIR, че държавното финансиране трябва да се увеличи от 4 на 6.5%.

Коментар на Даниела Дариткова за Bulgaria ON AIR чуйте във видео файла.