Peugeot обяви загуби от 819 млн. евро

Френската компания трябва да ореже 1.5 млрд. евро от бюджета си само за да излезе на нулата.

25.07.2012 | 15:45
Peugeot обяви загуби от 819 млн. евро

PSA Peugeot Citroen декларира загуби от 819 млн. евро за първите шест месеца на годината, което надхвърля предварителните очаквания на французите с над 100 млн. евро, пише Financial Times. Това се случва по-малко от две седмици, след като Peugeot съобщи, че планира да съкрати 6500 свои служители и да затвори завода си в Олне, намиращ се в близост до Париж.

Изявлението дойде в същия ден, в който френското правителство трябваше да обяви спасителен план за френските автомобилни производители. Очакваше се той да включва законови промени, които да стимулират покупката на хибридни и електрически автомобили на френските компании, както и използването им в различните сектори на държавната администрация.

Вместо това правителството реагира остро на плана за преструктуриране на Peugeot. Министър-председателят на Франция го определи като “истински шок”, а по-късно президентът Франсоа Оланд заяви, че държавата няма как да остане безучастна към съкращаването на 6500 души. Оланд дори обвини Peugeot в лъжа, тъй като според него в предварителните разговори от компанията са излъгали, че не предвиждат съкращения.

В момента PSA осигурява работа на 100 000 души само във Франция. Ръководството твърди, че съкращението е наложително, за да успее компанията да се справи със сриващите се продажби във Франция, Италия и Испания, както и с постоянно повишаващия се производствен капацитет.

Изпълнителният директор на Peugeot Филип Варен защити плана за преструктуриране, заявявайки, че затварянето на завода в Олне и намаляването на производствения капацитет в Рен ще спести 600 млн. евро. Мерките са част от големия план за спестяване на 1.5 млрд. евро, с които концернът ще излезе на нулата.

Наскоро Peugeot пусна на пазара модела си 208, който е наследник на 205 - спасил компанията от подобна криза през 80-те. За новите модели на компанията, както и всичко от автомобилния свят, четете в специализирания ни сайт Auto On Air.