Плевнелиев видя значими успехи в земеделието

Държавният глава очаква да влязат 1 млрд. лева инвестиции в сектора за 2012.

24.07.2012 | 13:24
Плевнелиев видя значими успехи в земеделието

Инвестициите в земеделието са нараснали три пъти за последните пет години, заяви днес на пресконференция президентът Росен Плевнелиев, който определи резултатите като значителен успех.

"В най-тежката криза земеделието е двигател на растежа и икономиката напред. През 2007 брутната продукция възлиза на 6.5 милиардa лева, а в момента е над 8 милиарда". Данните, с които разполагал държавният глава показвали, че за 2012 в сектора ще влязят близо около 1 милиард лева, като след четири години се очаква директните плащания да стигнат 1.6 млрд.

В анализа на държавният глава случайно или не обаче не попадат окончателните одиторски доклади на европейската служба за борба с измамите OLAF от пролетта, според която заради нарушения на земеделци през последните две години, България ще трябва да върне на Брюксел 170 милиона евро. Според справка на Държавен фонд „Земеделие“ за периода 2001 – 2009 по програма САПАРД са регистрирани общо 423 нередности и измами, а за близо половината ще трябва да се връщат суми. За целия период на програмата България не е успяла да усвои около 500 млн. лева от договорените 1.3 млрд. лева.

Инвестициите в земеделието можеха да са още по-големи от тези, които лансира президентът, ако страната ни беше успяла адекватно навреме да усвои и отпуснатите преди пет години 107 милиона евро по оперативна програма „Рибарство“. Лошите резултати според бившия шеф на Агенцията по рибарство се дължат на тромавата бюрократична машина, грешките в документацията за кандидатстване и неподготвените общини да усвояват евросредства. В момента по програмата са договорени 50% от парите, а са изплатени около 14%. За сравнение в началото на 2010 бяха усвоени едва два процента от сумата.

Позицията на президента може да видите във видео файла.