Завишените критерии провалили продажбата на БДЖ "Товарни превози"

Приватизацията ще започне отново днес с по-леки изисквания, каза транспортният министър.

23.07.2012 | 11:58
Завишените критерии провалили продажбата на БДЖ

Агенцията за приватизация започва от днес втори опит да намери инвеститор за дъщерното дружество на БДЖ – „Товарни превози“. Сред новите изисквания са финансовите инвеститори да управляват активи в размер на 700 млн. евро, а стратегическите - да имат годишни приходи над 250 млн. евро. За сравнение в първия конкурс се изискваше от стратегическите купувачи да имат по 400 млн. евро оборот за всяка от последните 3 години и да са работили в сектора поне 10 години. Процедурата беше прекратена миналата седмица заради липса на интерес. Първоначално документация бяха закупили шест компании, но накрая остана само кипърската "Дует Реълуей България".

"Критериите, които поставихме за предишния конкурс наистина бяха завишени, но направихме това с цел да привлечем сериозни купувачи. Ако не бяхме задали тези изисквания, щяха да ни обвинят, че направо подаряваме. товарните превози", каза днес за националното радио транспортният министър Ивайло Московски.

За промяната на условията разкри вчера и председателят на Съвета на директорите Владимир Владимиров, според когото повторната приватизация ще бъде в по-кратък срок. Освен това ще бъде избран друг консултант, който пак ще подготви оценка на компанията. Очакванията и на ръководството, и на министъра са да бъде продадено до края на годината за не по-малко от 200 милиона лева.