Няма отлив на чужди туристи от България

За последните два дни с чартъри са пристигнали 1600 израелски туристи.

23.07.2012 | 13:01
Няма отлив на чужди туристи от България

(Обновена в 16:28)

Няма отлив на чуждестранни туристи от България, увери днес министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който се срещна с търговски представители зад граница.

Министерството ще проверява как реагират търговските представителства на страната на запитвания на фирми. До края на годината министерството ще изпрати на представителите от три до пет запитвания от различни фирми с измислени имена и електронни адреси. "Има служби, които получиха втори шанс, ще видим до края на годината как ще се справят. Няма да се поколебая да сменя ръководството още преди да е изтекъл мандатът му".

Министърът ще проведе среща и с израелския си колега Стас Мисежников, за да обсъдят проекти за увеличаване на туристопотока между двете страни. Гостът ще участва в церемония на мястото на атентата в Бургас, където ще бъде положен венец от името на Израел. Предвидени са още разговори с българската еврейска общност. " Туризмът е мост към мира, разбирателството и диалога между народите и има способност да засили отношенията ни с българския народ и правителството на България", заявил Мисежников пред вестник Jerusalem Post.

Хотелиерите в Слънчев бряг са завишили мерките за сигурност и са удвоили охраната. Персоналът е инструктиран да следи за съмнителни лица и предмети, каза за националната телевизия председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. "Имаме информация, че големи туроператори увеличават бюджетите си за реклама, не защото е секнал туристопотокът към България след този случай - напротив. Всички те осъзнават, че това е един общ бизнес и трябва да положим максимум усилия, за да не позволим едно такова ужасно нещо да стопира един работещ сектор в България".

По данни на министерството на икономиката за полугодието на 2012 е отчетен 11% ръст на израелците спрямо същия период на миналата година. За цялата 2011 у нас са пристигнали близо 139 000 души.

Повече за проведената среща в министерството на икономиката вижте в материала на Кремена Кръстева и оператора Димитър Балабанов.