Kолективният трудов договор в здравеопазването трябва да бъде подписан до дни

Държавата трябва да намери начини, за да осигури прехрана на работниците в ОЦК, заяви Константин Тренчев.

23.07.2012 | 08:32
Kолективният трудов договор в здравеопазването трябва да бъде подписан до дни

През тази седмица трябва да бъде подписан колективният трудов договор в здравеопазването, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR лидерът на КТ „Подкрепа д-р Константин Тренчев. През миналата седмица работодатели,  синдикати и здравното министерство решиха в новия договор да бъде включена клауза, че заплати ще могат да вдигат само онези здравни заведения, който имат финансова стабилност и нямат задължения. Договорът ще бъде в сила от 1 януари 2013.

По-отношение на другият социален проблем за синдикатите – съдбата на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, Тренчев очаква от държавата да намери под някаква форма друго препитание за работниците. Синдикалният лидер съобщи още, че е дал на премиера и финансовия министър документи, в които се посочват нарушенията на собственика Валентин Захариев.

Дали действително има такива, за които говори Тренчев, ще стане ясно през есента, когато приключат данъчните ревизии във всички 13 фирми на бизнесмена, съобщи през миналата седмица в парламента вицепремиерът Симеон Дянков. По отношение на ОЦК Дянков каза, че ревизията за определяне на данъчни и осигурителни задължения за периода 1 януари 2009 - 31 декември 2011, която започна в началото на годината ще приключи всеки момент.