Енергетици предлагат реформи в топлофикационния сектор

Лицата, които призовават да не се плащат сметки, да бъдат глобявани с 1000 лева - настояват от Българския енергиен форум.

18.07.2012 | 13:21
Енергетици предлагат реформи в топлофикационния сектор

Топлофикациите и доставчиците на топлинна енергия трябва да дават по-ясна и прозрачна информация на абонатите, заявиха днес на пресконференция експерти от Българския енергиен форум, които са разработили конкретни предложения за промени в Закона за енергетиката.

По отношение на абонатите, енергетиците настояват да се разширят правомощията на доставчиците на топлинна енергия като срещу договор с етажната собственост да извършват разяснения по текущите сметки.

Друго предложение пък гласи, че физически лица или организации, които чрез медиите призовават абонатите да не плащат сметките за ток и парно - да бъдат глобявани с 1000 лева.

Експертите още искат в Закона за енергетиката да залегне текст, който да задължава топлофикационните дружества ежегодно да обявяват на електронните си страници информация за годишната печалба, отчет за изпълнение на инвестиционната програма и политиката за намаляване на топлинните загуби.