Борисов очаква 40-45% усвояемост на европарите до края на 2012

Президентът на ЕБВР се срещна днес с премиера и похвали кабинета за финансовата стабилност.

17.07.2012 | 16:45
Борисов очаква 40-45% усвояемост на европарите до края на 2012

До края на годината правителството има амбиция да усвои 40-45% парите по програмите на Европейския съюз, заяви днес Бойко Борисов по време на среща в София с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти.

Премиерът представи на госта същите цифри, които преди дни бяха отчетени пред председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. "Към този момент нямаме нито една спряна програма, а процентът на грешки при усвояването е под 2 % при средно 5 % за ЕС за 2011". 

Двамата са обсъдили още въпроси в сферите на финансите, усвояването на еврофондовете, инфраструктурата и енергийната ефективност, съобщи пресслужбата на кабинета.

„Предприели сте смели мерки и финансовият ви екип трябва да бъде поздравен. На макро ниво страната ви показва как точно трябва да се случват нещата. Сигурен съм, че съвсем скоро ще берете плодовете от финансовата си дисциплина“, заявил президентът на Банката, който е на двудневно посещение в България по покана на вицепремиера и Симеон Дянков.

Вицепремиерът коментира пред Чакрабарти, че благодарение на успешната емисия еврооблигации очаква лихвите по кредитите да паднат с един процент от есента.