Един кандидат остана в конкурса за БДЖ "Товарни превози"

В тази тежка финансова година сме длъжни да ухажваме всеки инвеститор", смятат от Агенцията по приватизация.

17.07.2012 | 09:34
Един кандидат остана в конкурса за БДЖ

Един кандидат е подал документи в конкурса за продажбата на БДЖ "Товарни превози“ - ден след като изтече крайният срок за приемане на офертите. Преди десетина дни транспортният министър Ивайло Московски се похвали, че кандидатите са шест, но на практика единственият сигурен е дружеството "Дует Реълуей България". До 29 октомври кандидатът трябва да внесе депозит и да представи обвързваща оферта. В медиите веднага се появиха предположения около националността на собственика. Едното предположение е, че компанията е част от британски фонд, а другото, че е част от холдинг в Люксембург. При така стеклите се обстоятелства приватизационната процедура изключва присъединяването на допълнителни участници.

"В тази тежка финансова година сме длъжни да ухажваме всеки инвеститор", коментира късно в понеделник по националната телевизия изпълнителният директор на Агенцията по приватизация Емил Караниколов. Тъй като кандидататът е само един, Караниколов предвижда, че приватизационната процедура ще завърши в по-кратки срокове.

Агенцията не е получила официални отговори от останалите  пет фирми, закупили  документация за публичния конкурс. Единствено от на чешката Advanced World Transport са обявили, че се отказват.

Очакванията на ръководството на БДЖ са да продадат дъщерното дружество за най-малко 200 млн. лв.