Все повече чужди инвеститори идват с дългосрочни намерения в България

Ниският дълг е важно условие, но не е достатъчно само по себе си, за да бъдат привлечени чужди инвестиции, коментира Борислав Стефанов.

15.07.2012 | 17:10
Все повече чужди инвеститори идват с дългосрочни намерения в България

Чуждестранните инвестиции през първите четири месеца на 2012 бележат ръст на годишна база и от 60 милиона евро през 2011, тази година достигат 400 милиона евро.  Сред големите инвеститори тази година са от Германия и Австрия, коментира пред агенция Фокус изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. Той подчерта, че макроикономическата стабилност е важна, но не е достатъчна сама по себе си за осигуряването на чужди капитали в страната. Повечето инвеститори първо проучват страната, в която имат намерение да инвестират, като сравняват условията с други три-четири държави, коментира Стефанов. По неговите думи някои чужди инвеститори отлагат с година- година и половина решението за реализацията на проект зад граница.

През тази година повечето чужди проекти, по които работи Българската агенция за инвестиции, са в сферата на производството, което е показателно за едни дългосрочни намерения на инвеститорите. По-големите проекти са в  сферата на производство на авточасти и са от Германия и Австрия. Персоналът в такива фабрики е между 200 и 1000 души, коментира Стефанов.