Египет не подкрепя петролното ембарго над Иран

Нямаме никакво отношение към европейската забрана за внос на ирански петрол, коментира експерт от енергийния сектор в Египет.

15.07.2012 | 15:37
Египет не подкрепя петролното ембарго над Иран

Египет няма намерение да забранява преноса на ирански петрол през Суецкия канал и през собствените тръбопроводи заради ембаргото на Европейския съюз, пише днес вестник „Ал Ахрам”. Нямаме никакво отношение към европейската забрана за внос на ирански петрол, коментира експерт от енергийния сектор в Египет. На един по-ранен етап в медиите беше разпространена информация, че доставките на петрол от Иран за Турция ще бъдат блокирани заради европейската забрана за внос на суровината.

Иранският петрол ще продължи да постъпва по тръбопровода на компанията SUMED, който свързва Суецкия канал със Средиземноморско море
Доставките на петрол от Иран се осъществяват в съответствие с договорите, които сключваме всяка година,” коментира източникът на „Ал Ахрам”.

На 27 януари Европейския съюз прие да наложи ембарго на вноса на петрол от Иран от 1 юли в знак на протест срещу разработването ядрено оръжие в страната. Техеран отрича обвинението и продължава да твърди, че обогатява уран само за мирни цели.

По производство на петрол Иран се нарежда на второ място след Саудитска Арабия сред страните от ОПЕК. Иран произвежда 3.5 милиона барела петрол на ден, като изнася 2.5 милиона барела от тях. Един от най-големите потребители на ирански петрол е Турция.