Франция премахва предсрочно трудовите ограничения?

Изцяло отварянето на пазара за българи и румънци няма да влоши ситуацията, смята сенатор.

14.07.2012 | 10:26
Франция премахва предсрочно трудовите ограничения?

Франция може да премахне ограниченията за българските и румънските работници няколко месеца преди крайния срок 1 януари 2014. От партията „Зелените“ са внесли предложение до правителството. „Надявам се да бъде подложена на гласуване от Сената в края на септември или началото на октомври. Това поиска моята политическа група“, каза днес за националното радио сенаторът Алин Аршембо. Според нея Париж нямало нужда да приема нов закон по въпроса, а просто да одобри проекторезолюцията.

Във Франция в момента има близо четири милиона безработни. Отпадането на ограниченията нямало да влоши повече ситуацията, смята сенаторът. „Предпочитам тези хора да могат да сключват трудов договор и да внасят осигурителни вноски в социалната система“.

По изчисления на „Зелените“, Франция давала годишно по шест милиона евро за екстрадиране на незаконно пребиваващи българи и румънци.

Девет държави (Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия, Великобритания) ще отворят изцяло трудовите си пазари от началото на следващата година. Преди месец същото направи и Норвегия.