Peugeot съкращава 6500 души

Френското правителство определи затварянето на завода в Олне като "истински шок".

12.07.2012 | 15:17
Peugeot съкращава 6500 души

Автомобилният концерн PSA Peugeot Citroen предприема план за преструктуриране на операциите си, за да реагира на очакваните загуби от 700 млн. евро за първите шест месеца на годината, съобщава Financial Times. С оглед на това компанията ще затвори завода си в Олне, Франция, и ще съкрати общо 6500 работни места.

Изчисленията на французите показват, че балансите ще излязат на нулата едва в края на 2014.

Решението за затваряне на производствения център в Олне провокира вълна от политически реакции. „Не можем да приемем подобно нещо“, коментира социалният министър на Франция Марисол Турен. По думите й в последните години PSA е получила 4 млрд. евро държавни субсидии. „Това са пари, отпуснати без никакво обезпечение, което е недопустимо“.

Премиерът Жан-Марк Еро описа плана за преструктуриране като „истински шок“ и посъветва PSA да работи с професионалните съюзи и да обмисли всички потенциални алтернативи. „Основната цел е запазването на устойчивите работни места и продължаване на индустриалната активност във всички френски заводи“.

От Peugeot уточниха, че развойният център в Олне ще напуснат 3000 служители, половината от които ще бъдат пренасочени към завода в Поаси. Нови 3000 работни места ще бъдат освободени от администрацията.