Дянков иска отлагане на цифровизацията

"Бюджетът няма 300 млн. лева за цифровизация", категоричен е вицепремиерът.

11.07.2012 | 17:35
Дянков иска отлагане на цифровизацията

България трябва да поиска от Европейската комисия отлагане на цифровизацията, защото не разполага с необходимите средства в бюджета. Това коментира днес министърът на финансите Симеон Дянков след края на днешното правителствено заседание.

"Отсега казвам, че такива пари държавният бюджет няма и не възнамерявам да дам", категоричен е вицепремиерът, независимо че Министерски съвет днес прие план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване. Предварителните сметки на Дянков показвали, че по проекта ще са нужни на военното министерство близо 300 милиона лева, за да освободи заетия честотен сектор.

Не така обаче мисли колегата на Дянков – Ивайло Московски, според когото цифровизацията ще се осъществи и още през септември 2013 българите щели да гледат 12 безплатни програми. Според транспортния министър, България трябва да спази поетия пред Брюксел ангажимент и да изключи аналоговия сигнал до 1 септември 2013. "Министерството пое ангажимент пред Дянков, че ще проучи въпроса с финансирането в другите европейски страни", каза още Московски.