Еврозоната одобри 30 милиарда евро за испанските банки

Парите са първия транш от договорената през юни спасителна помощ от 100 милиарда евро.

10.07.2012 | 11:34
Еврозоната одобри 30 милиарда евро за испанските банки

Финансовите министри от еврозоната одобриха заем от 30 милиарда евро за Испания, предаде BBC. Парите са първия транш от договорената през юни спасителна помощ от 100 милиарда евро. Средствата са предназначени за затруднените банките в страната.
Ако споразумението бъде ратифицирано във всяка от страните от еврозоната, одобрената сума ще бъде изплатена до края на юли.
Финансовите министри от еврозоната се споразумяха още да удължат с една година- до 2013, срока на Испания за намаляване на бюджетния дефицит до 3%.
Доходността по испанските облигации се повиши рязко в понеделник, преди срещата заради опасения от развитието на преговорите.
„Ще има специални условия за определени банки. Финансовият контрол над целия сектор ще бъде затегнат,“ съобщи президентът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.
От каква точно сума ще има нужда Испания ще стане ясно към септември. Юнкер подчерта, че Мадрид ще трябва да приложи специални мерки, с които да приведе публичните си финанси според изискванията на Европейския съюз.