До три месеца трябва да бъде намерен купувач на ВМЗ - Сопот

От днес започва приемът на документи за конкурса, съобщи министърът на икономиката.

10.07.2012 | 09:47
До три месеца трябва да бъде намерен купувач на ВМЗ - Сопот

Вазовски машиностроителни заводи - Сопот от днес е в процедура на приватизация. В продължение на три месеца ще трябва да бъде намерен купувач, съобщи пред ръководството и работниците министърът на икономиката Делян Добрев. "След като в продължение на 18 години държавата не може да се справи с проблемите на дружеството, единственият начин е да се намери инвеститор, който да осигури постоянна работа на работещите".

До 20 юли на работниците ще получат заплатата за май, а през следващите месеци поетапно ще бъдат изплатени и за останалите дължими суми.

Бъдещият инвеститор ще трябва да запази средната работна заплата в размер на 550 лева, както и численият състав на работещите, каза още министърът. Други ключови критерии при оценката на офертите са още предлаганата цена и размерът на инвестициите.

Кандидат-купувачите ще трябва да докажат и приходи от продажби за не по-малко от 120 млн. лв., реализирани през последните три години, за които имат изготвени одитирани годишни финансови отчети. От тях се изисква още да нямат и публични задължения. До участие в конкурсната процедура не се допускат офшорни дружества или лица, обявени в несъстоятелност, се казва в съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

По време на срещата с ръководството Делян Добрев разкри, че две фирми вече са проявили интерес.