БСК отчита ръст на данъчните измами за полугодието

Необходими са по-строги мерки за новорегистрираните фирми, смята Божидар Данев.

09.07.2012 | 15:36
БСК отчита ръст на данъчните измами за полугодието

Данъчните измами са се увеличили драстично за полугодието, а Националната агенция за приходите и МВР не взимат сериозни мерки, за да пресекат тази епидемия, заяви днес на пресконференция изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. За пример той посочи търговията с арматурно желязо, което се внасяло в България на по-ниски цени.

От Камарата се оплакаха, че още в началото на годината са сезирали НАП за проблема, но нищо не се е променило. След като една фирма-фантом не плати ДДС, данъкът се събира от останалите коректни фирми по веригата. "Месечно се източват над 50 млн. лева от ДДС", каза още Данев.

Приходната агенция и финансовото министерство нека да публикуват отчет на ревизионните актове от последните пет години, в който да се види броят и размерът на издадените актове и несъбраните суми от некоректни фирми. Целта е да се види резултатността от действията на контролните органи срещу нарушителите, поискаха още от БСК.

Според организацията друг голям проблем е липсата на регистър на доставчиците. "Необходими са по-строги мерки за новорегистрираните фирми, защото много често се оказва, че още при първата проверка собствениците не могат да бъдат открити на посочения адрес", смята Данев.