Синдикатите искат социалните партньори да членуват в ДКЕВР

Ако НЕК е в дългове, значи нещо е дълбоко сбъркано, твърди лидерът на КТ „Подкрепа“.

08.07.2012 | 16:52
Синдикатите искат социалните партньори да членуват в ДКЕВР

Нещата в енергетиката отдавна не вървят. Политиката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) също не е на ниво. За да има по-ясна прозрачност в работата на комисията от КТ "Подкрепа" предлагат социалните партньори да станат членове, а не както е в момента само наблюдатели - заяви днес по националното радио лидерът на организацията д-р Константин Тренчев. От синдиката нападнаха ръководството на Комисията още в началото на месеца, след като стана ясно, че токът поскъпва с тринайсет, а не с прогнозираните десет процента.

„Ако една Национална електрическа компания е в дългове, значи нещо е дълбоко сбъркано. На тия хора и един влак с хероин да им дадеш, пак ще излязат на загуба", убеден е Тренчев. В разговора се включиха още председателят на Комисията Ангел Семерджиев и червеният депутат Михаил Миков.

"Всички, които имат претенции към работата на ДКЕВР, да се запознаят със Закона за енергетиката“, защити се Семерджиев и за пореден път през последната седмица повтори, че няма основание да си подава оставката.

Към исканията на синдикатите се присъедини преди дни и Българската фотоволтаична асоциация, която пък поиска от Държавната комисия да дава по-ясен отчет за т.нар. „зелена добавка“, формираща сметките за тока.   

"Oткакто са ГЕРБ са на власт, променят три пъти енергийния закон. И сега да се оправдават с приетите изменения през 2007 година е малко смешно", коментира Михаил Миков.