България ще се размине с рецесията на косъм

Строгите икономии в ЕС предизвикват рецесия в Източна Европа, твърдят от Виенския институт за международни икономически изследвания.

07.07.2012 | 12:02
България ще се размине с рецесията на косъм

Шест страни от Източна Европа ще страдат от рецесия тази година заради ефекта от кризата в еврозоната и строгите мерки за икономии в целия Европейски съюз.

България, Черна гора и Румъния едва ще избегнат тази съдба, показва проучване на Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW.ac.at), цитирано от ДПА.

Икономическият растеж губи темп в целия регион, отбелязват още експертите.
Икономиките на Босна и Херцеговина, Чехия, Унгария, Сърбия, Хърватия и Словения се очаква да се свият през 2012, като при последните две страни спадът ще е най-голям и се очаква да бъде с поне 1.5 на сто.

"В момента най-голямата и най-реална опасност пред повечето страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа е, че те ще се придържат стриктно към ангажимента им за бюджетна консолидация, докато инвестициите, потреблението и износът продължават да отслабват", изтъква институтът.

Намаленото търсене от страна на вносителите в Западна Европа се очаква също да се отрази на източните производители.
Русия, Казахстан и Украйна имат планове за добър растеж, но експертите предупреждават, че спадът на цените на стоманата, петрола, природния газ и други суровини ще имат отрицателен ефект.