Samsung отчете рекордна печалба

Корейците са изкарали 5.9 млрд. долара за три месеца, благодарение най-вече на новия смартфон Galaxy S III.

06.07.2012 | 15:54
Samsung отчете рекордна печалба

Южнокорейският електронен гигант Samsung отчете най-голямата тримесечна печалба в историята си. За периода април-юни компанията е спечелила 5.9 милиарда щатски долара, благодарение най-вече на отличните продажби на новия си смартфон Galaxy S III. От ръководството на Samsung обаче коментираха предпазливо резултатите, изразявайки тревога от перспективата дълговата криза в Европа да навреди на най-големия им пазар в областта на телевизорите и домашните уреди.

Въпреки недостига на части от поддоставчиците, които забавиха производството на Galaxy S III, устройството се радва на небивало търсене и по всяка вероятност е увеличило преднината на Samsung пред Apple и Nokia като пазарен дял. На някои пазари ръстът на корейците в продажбата на смартфони надхвърля 60% за тримесечието.

По изчисления на компанията тазгодишната й оперативна печалба ще е с почти 80% повече от миналогодишната, която също бе рекорд в историята на Samsung. В момента пазарната оценка на електронния гигант надхвърля 170 милиарда долара.