Икономисти препоръчват продажба на част от "Български пощи"

Операторът е похарчил 160 хил. лева през 2011 за допълнителна квалификация на персонала.

03.07.2012 | 12:41
Икономисти препоръчват продажба на част от

Приходите на "Български пощи" продължават да спадат, като към момента са на нивата от 2006, съобщиха днес от Института за пазарна икономика по време на кръгла маса, посветена на развитието на пощенския сектор у нас. Държавното дружество се нуждае от спешни мерки за оптимизиране на разходите, след като през 2011 за поредна година отчете значителна оперативна загуба - близо 10 млн. лева.

За да се подобри финансовата ситуация, експертите препоръчват част от компанията да бъде продадена с цел привличане на нови капитали и управленски капацитет, както и разпродаване на ненужни неоперативни активи.

Голям проблем продължава да бъде нежеланието на млади хора да постъпят на работа в системата на пощите, се казва в доклад на Института. 73% от работещите са със средно образование, а само за миналата година са похарчени 160 хиляди лева за допълнителна квалификация.

От ръководството на компанията заявиха преди няколко месеца за електронното издание на Bulgaria On Air, че няма да бъдат закривани пощенски станции няма да бъдат закривани, докато не се намери алтернатива на услугата. Депутатите обмисляха идея да бъдат премахнати неефикасните клонове в селищата с по-малко 800 души. Един от вариантите е през селата периодично да минава мобилна станция.