Трябват ни поне пет моста над Дунав според Дончев

"Към 2020 не мечтая - планирам България да бъде първокласна европейска държава", категоричен е българският министър.

02.07.2012 | 17:18
Трябват ни поне пет моста над Дунав според Дончев

България и Румъния трябва да изградят поне пет моста над река Дунав, заяви днес министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, който заедно с ресорния министър Ивайло Московски са провели среща с румънския им колега Леонард Орбан в София. "Лично моето мнение е, че между две държави-членки с такъв интензивен стокооборот е срам да се говори за два моста", коментира Дончев.

Министрите са обсъдили сътрудничеството в усвояването на европейските фондове през следващия програмен период (2014 – 2020). През следващите години страната ни ще покаже, че има какво да допринесе за Общността, убеден е Дончев. "Към 2020 не мечтая - планирам България да бъде първокласна европейска държава".

Според румънския министър през последните години България се справя много успешно с инфраструктурните проекти, които изпълнява по оперативна програма "Транспорт".

"Към момента имаме около 115 приоритетни проекта, а не разполагаме с достатъчен ресурс, за да ги реализираме едновременно. В България се работи на принципа да се дава път на тези, които имат най-добра проектна готовност. Този подход даде много добри резултати през последните 3 години и вече сме договорили над 92 % от бюджета на програмата”, каза от своя страна Ивайло Московски.

Като един от ключовите проекти е определeн Дунав мост II, който е почти завършен и по план трябва да бъде пуснат през ноември. Над 90% от прилежащата инфраструктура е завършена. Министерството на финансите е разплатило към април 190 млн. евро на изпълнителя – испанската FCC Construction.