Дянков очаква добри новини за еврооблигациите до дни

Лошите неща за пазарите идват, когато хората са на почивки, смята финансовият министър.

02.07.2012 | 10:39
Дянков очаква добри новини за еврооблигациите до дни

Има голямо успокояване на пазарите от петък след срещата на върха на премиерите от Европейския съюз, съобщи пред журналисти в Бургас вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при посещение на разкопките край квартал Сарафово.

Според него България ще спечели много от ситуацията, защото сме във финалната права с еврооблигациите. Очаквам до края на тази и идната седмица там да имаме много добри новини в този аспект, каза той.

Преди месец парламентът реши България да емитира облигации на стойност 950 млн. евро на международните пазари. Парите са необходими за погасяване по облигациите за главницата и последната лихва по дълговата операция на правителството на НДСВ, чийто падеж е през януари догодина. Икономисти очакват лихвата да бъде около и дори под 5%.

В същото време има две-три други държави в затруднено положение, извън петте, които имат спасителни пояси. Така например Словения изглежда в доста трудна ситуация, пак заради финансовата си система.

Дано не се стига до задълбочаване на проблемите там, но е възможно. Обикновено лошите неща на финансовите пазари идват, когато хората са на почивки. Ако видите финансовите кризи по света, те са юли или август, каза още Дянков.