България изхвърля годишно по 3 млн. тона боклук

Направихме компромис в Закона за управление на отпадъците под натиск от страна на бизнеса, призна Евдокия Манева.

29.06.2012 | 08:17
България изхвърля годишно по 3 млн. тона боклук

Годишно в България се изхвърлят по три милиона тона отпадъци. Общините ще имат задължение да сортират половината от тях до 2020, заяви днес по bTV заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева. С окончателно приетия вчера закон за управление на отпадъците, всеки кмет ще трябва да рециклира една двайсета от общия боклук на населеното място, поясни тя. 

"За изхвърляне на строителни отпадъци гражданите при първо нарушение ще бъдат глобени с двайсет лева, а при второ или трето глобата може да стигне до няколко хиляди", заяви екоминистърът.

Министерството на околната среда и водите има намерение да засили контрола по незаконните сметища, но за тази ще разчита още повече на полицейска подкрепа, каза още Манева .

Частните пунктове за скрап ще имат задължението да инсталират денонощно видеонаблюдение и да пазят записите поне 1 година.

Друга промяна в закона дава две години гратисен период на кметовете да изградят площадки, където жителите безплатно ще предават битови отпадъци. Още по време на дебатите в парламента, опозицията се възпротиви за дадения срок. В отговор на критиките Евдокия Манева призна, че министерството също е било против, но е трябвало да компромис под натиск от страна на бизнеса с черни и цветни металин, подкрепен от Българската стопанска камара.