Депутатите върнаха за ново разглеждане Закона за горите

Промените няма да бъдат гласувани, докато има спорни моменти, обеща земеделският министър.

27.06.2012 | 14:19
Депутатите върнаха за ново разглеждане Закона за горите

Депутатите върнаха за ново разглеждане промените в Закона за горите и по този начин се съобразиха с наложеното вето на президента. Блокирането на закона стана след поредица от протести на екологични организации, които са против идеята да се изграждат ски писти, лифтове и влекове без промяна в предназначението на земите.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов, който проследи развоя на дебатите в пленарна зала, обеща, че няма да допусне нормативът да бъде гласуван, докато има спорни моменти.

"Основният проблем на закона не е само екологичен, а икономически", смята председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в парламента Любен Татарски. "98 от общините се водят планински, което е близо 40 на сто от селищата в страната. След приемането на закона и ветото общините реагираха като ужилени". Депутатът апелира занапред, когато се правят подобни промени първо да се питат хората и местната власт, защото горската територия не била само държавна.

РЗС още преди днешния дебат заяви, че няма да подкрепи поправките. От партията като цяло не са съгласни с решението на президента заради няколко текста да наложи вето на целия закон. 

Депутатите на Янев излезли със свои предложения по закона, но били отхвърлени от управляващите. Една от идеите, заимствана от австрийското и немското законодателства, е преди реализацията на всеки голям проект да се прави обществено обсъждане.

Протестът на екозащитниците на Орлов мост e манипулиран, каза пред Нова телевизия лидерът Яне Янев. Като доказателство за думите си заяви, че в деня преди протеста пред парламента миналата седмица засякъл червения депутат Петър Курумбашев в кафе да "манипулира" Андрей Ковачев от партия "Зелените", а впоследствие чул същите тези послания по време на телевизионно интервю.