Хедж фондовете предпочитат злато пред акции

Все повече мениджъри на хедж фондове с висок рисков профил предпочитат да заложат на сигурно.

26.06.2012 | 09:39
Хедж фондовете предпочитат злато пред акции

Хедж фондовете намаляват инвестициите си в акции и увеличават златните си активи, показва проучване на Bank of America Merrill Lynch. Дълговата криза принуждава мениджърите на фондовете да търсят "убежище" и да се освобождават от рисковите си активи.

Индексът на Merrill Lynch, който измерва представянето на водещите американски хедж фондове, се понижава с 0.2 на сто за последния месец. Представянето му е значително по-слабо от това на широкия борсов индикатор S&P 500, който се повишава с над 3% за същия период. Фондовете, чиито инвестиции са неутрални към посоката на движение на пазара, са намалили експозицията си от 12% на едва 1% за месеца. Тези, които залагат на къси или дълги позиции, са свили нетните си дълги позиции до 26 на сто в сравнение 30 на сто преди месец. Данните показват, че все повече мениджъри на хедж фондове, които на теория са с висок рисков профил, са предприели бягство от рисковите активи. За сметка на това свободните средства на фондовете се насочват към т. нар. "активи - убежища" като американския долар, златото и американските държавни облигации.

При енергийните ресурси се наблюдават масирани разпродажби на суровия петрол. За седмицата до 19 юни хедж-фондовете намалиха петролните си експозиции до 19 месечно дъно. В същото време инвестициите се насочват към отоплителните горива и бензина. Според експерти тенденцията на бягство от акциите в полза на по-сигурни активи ще се запази, докато не настъпи поне временно успокоение на ситуацията с европейските дългови проблеми.