Бразилци може да участват в строежа на Sofia Tech Park

До няколко месеца делегация ще посети мястото на бъдещия технологичен център.

23.06.2012 | 11:32
Бразилци може да участват в строежа на Sofia Tech Park

Бразилска делегация ще пристигне до няколко месеца в България, за да огледа възможностите за участие в бъдещия технологичен център Sofia Tech Park, стана ясно днес след среща между президентите Росен Плевнелиев и Дилма Русеф – проведена в рамките на  Конференцията на ООН за устойчиво развитие „Рио+20“.

Държавните глави на двете страни са съгласували още план за активизиране на двустранните икономически връзки, съобщи пресслужбата на Плевнелиев. Предвижда се представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да посетят Бразилия за обсъждане на конкретни проекти.

"Предстоящите промени в Закона за инвестициите, които се подготвят в момента у нас, ще облекчат значително условията за започване на бизнес в България“, подчертал Росен Плевнелиев по време на разговора.

Това е поредната среща между наша делегация и президента с български корени Дилма Русеф. Топлото отношение към българските управляващи тя засвидетелства на среща с премиера Борисов в Рио през 2010 - месец, след като встъпи в длъжност. Година по-късно Русеф върна възитата и предизвика истинска еуфория в София, Велико Търново и Габрово.

Първите компании се очаква да влязат в бъдещия парк на "Цариградско шосе" 111 до края на 2015. На площ от 270 декара ще бъдат изградени лаборатории, офиси и интерактивен музей. Държавата планира да задели за строителството 200 милиона лева по оперативна програма „Конкурентоспособност“ през следващия програмен период (2014-2020), съобщи преди дни министърът на икономиката Делян Добрев.