Марио Монти: Имаме седмица да спасим еврото

Занапред ще има прогресивно увеличаване на спекулативните атаки срещу определени страни, твърди италианският премиер.

22.06.2012 | 15:01
Марио Монти: Имаме седмица да спасим еврото

Италианският премиер Марио Монти предупреди за „апокалиптични“ последствия за Европа, ако срещата на лидерите на Европейския съюз следващата среща се провали като не постигне съществени резултати, съобщава Guardian. Монти нарича ситуацията  в момента "спирала на смъртта", която заплашва политическото и икономическото бъдеще на Европа.

Италианският лидер ще има срещи с германския канцлер Ангела Меркел, с френския президент Никола Оланд и с испанския премиер Мариано Рахой през следващата седмица. По този начин четирите големи държави ще се опитат да предопределят резултата от важната среща на страните от Европейския съюз.

Монти смята, че занапред ще има прогресивно увеличаване на спекулативните атаки срещу определени страни, които показват симптоми на слабост. Атаките ще се насочат не само към държавите, които не успяват да покрият навреме критериите на Европейския съюз, но и онези, като Италия, които носят големи дългове, макар ситуацията с тях да не е нещо ново, а напротив - има го и е известно от години.

Пред Guardian италианският премиер разкрива, че се подготвя план, чрез който разпространението на дълговата криза да бъде възпряно, но без да се налагат финансови санкции за страните, които не изпълняват определените от общността критерии.