Руските инвестиции за "Белене" отиват в Чехия

Реакторът за недовършената АЕЦ не може директно да се пренесе в Козлодуй, твърдят от "Росатом".

21.06.2012 | 15:16
Руските инвестиции за

Русия ще инвестира освободените средства от проекта "Белене" в изграждането на втория етап от чешката АЕЦ "Темелин", съобщи днес шефът на "Росатом" Сергей Кириенко, цитиран от националното радио. Парите бяха заделени за България, тъй като имахме договореност да предоставим над 50% от финансирането, припомнил Кириенко по време международен на енергиен форум,

Шефът на руската корпорация подчертал още, че реакторът за "Белене" не можело автоматично да се пренесе на площадката в Козлодуй, както планирало българското правителство. "Росатом" е готова да обсъди начините за сътрудничество при строителството на новата мощност".

Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще излезе 2 милиарда евро по-евтино за държавата отколкото строежът в Белене, съобщи в началото на юни шефът на централата и бивш заместник-министър на икономиката Валентин Николов. "Това е възможно, тъй като ще бъде използвана инфраструктурата на някой от спрените блокове". Докладът на консутанта - британската банка HSBC показа, че втората АЕЦ ще струва на кабинета 10.35 млрд. евро.