НАП и митниците ще имат обща акцизна информационна система

С промените в Закона за акцизите, ведомствените бензиностанции ще се свържат дистанционно с данъчните.

19.06.2012 | 16:36
НАП и митниците ще имат обща акцизна информационна система

До края на годината между НАП и Агенция "Митници" ще заработи обща акцизна информационна система за контрол на търговията с горива, решиха депутатите с приетите днес промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Новата информационна система ще обхване пълния поток на движение на горивата от данъчните складове до бензиностанциите. По този начин напълно ще се гарантира, както събирането на акциза, така и Данък добавена стойност, коментира днес в парламента зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. "Като съпоставихме данните, с които разполага Агенция „Митници”, анализът показва, че доста голям обем от ДДС, теоретично изчислен на база на постъпилия акциз, се губи по веригата, което ни провокира да разработим подобна система".

В цената на горивото основната част е акциз и ДДС и трябва да гарантираме възможността да изплащаме пенсиите на българските граждани, затова трябва да гарантираме защита на фиска и интереса на цялото общество, допълни Горанов.

Сред промените е и свързването на ведомствени бензиностанции с органите на НАП, тъй като контролните органи години наред констатират изключително големи опити и реализирани злоупотреби.