Unicredit Bulbank е най-добрата банка на 2011, според Фондация „Банки Инвестиции Пари“

На второ място се нарежда Централна кооперативна банка.

19.06.2012 | 10:31
Unicredit Bulbank е най-добрата банка на 2011, според Фондация „Банки Инвестиции Пари“

Най-добра банка за 2011 е Unicredit Bulbank, показва класация на Фондация „Банки Инвестиции Пари“. Втората най-добра банка е Централна кооперативна банка, а най-бързо развиващата се е Корпоративна търговска банка, следвана от Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка.
За най-печеливша банка отново първото място е отредено на Unicredit Bulbank, следвана от ДСК и Societe Generale Expressbank. Най-добрата застрахователна компания е Allianz България, а най-доброто пенсионно осигурително дружество – “Доверие”. Това обяви в аванс в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR Емил Попов, председател на Фондация „Банки Инвестиции Пари“.  Показателите, които са използвани се базират на Агенцията за кредитен рейтинг. Изчисленията на направени на база публична информация, използвали сме само официални данни от Българска народна банка, коментира доц. Кирил Григоров от Българска агенция за кредитен рейтинг.
По думите на двамата експерти фактът, че българските банки се изкачват нагоре в класацията доказва, че мениджърите им  могат  да работят много добре. Състоянието на българската банкова система е много стабилно и не трябва да има никакво притеснение в хората, обясни още Попов.  Банковият сектор в България не се нуждае от допълнителна помощ, а проблемът при кредитирането не е липсата на пари, а липсата на добри проекти. В момента банките намират място за кредитиране предимно на ипотечния пазар, казаха още експертите.
Бизнес телевизия Bulgaria ON AIR е медиен партньор на класацията.