С 230% за ден скочиха сделките с евро на българските инвеститори

След добрите новини от Гърция, търсенето на петрол се увеличи, а златото се разпродава.

18.06.2012 | 16:25
С 230% за ден скочиха сделките с евро на българските инвеститори

Инвеститорите от България масово купуват евро, след окончателните данни от изборите в Гърция, съобщиха от платформата за онлайн търговия Trader.bg. В началото на деня покупките на единната валута от българските инвеститори са скочили с 230 на сто, в сравнение с броя на сделките в петък преди изборите. Победата на проевропейската „Нова демокрация“ и абсолютното мнозинство, което се очаква да събере с членовете на ПАСОК даде надежди на  търгуващите, че страната ще спази договорите с ЕС и ще остане в еврозоната. В началото на търговксата сесия цената на еврото скочи с близо процент спрямо долара, като отбеляза повишение и спрямо всички други основни конкуренти.

Пламен Пейчев, главен дилър на Trader.bg коментира, че изходът от изборите дава надежди, че помощта за Гърция от ЕС ще се възстанови и това води до оптимизъм сред пазарните участници. Освен евро инвеститорите активно купуват и петрол, защото добрите новини ще доведат до положителни нагласи в цял свят, което ще рефлектира в по-голямо търсене на петрол и повишение на цените му, допълва той. В понеделник сделките с петрол са скочили с 190% спрямо търговията в петък.

Едновременно с нарасналото търсене на петрол се увеличиха и разпродажбите на злато. Пейчев смята, че това е нормално с намаляване на напрежението на световните финансови пазари, инвеститорите да се освобождават от златото, което се търси по време на кризи като защита срещу инфлацията и обезценката на парите.