"Соларпро" спира производство

Масови съкращения предстоят в силистренското предприятие.

18.06.2012 | 11:23

Масови съкращения предстоят в силистренското предприятие за соларни панели "Соларпро". През следващите няколко месеца производството напълно ще спре, а 156 души ще бъдат освободени. Досега в бюрото по труда са се регистрирали 30 вече бивши работници.

От дружеството обявиха пред националната телевизия, че смятат да преструктурират дейността си. Основната причина е ниската изкупна цена за електричеството от соларни инсталации, обявена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Като друга причина се изтъква свиваването на пазара за фотоволтаични елементи.

"Предприетите стъпки са пряко свързани с приемането на последните промени в Закона за възобновяемите енергийни източници, който доведоха до сериозно преориентиране на инвестициите във фотоволтаични паркове от предимно големи, към основно малки проекти", коментира Боян Бакъджиев, директор за връзка с инвеститорите.

В началото на месеца от Регулатора обявиха, че с новите цени от юли енергията, произведена от слънце, ще поевтинее между 45 и 51% - в зависимост от инсталираната мощност.

Компанията официално отвори врати в средата на 2009, а премиерът Борисов я смяташе като "успешна инвестиция, която ще стабилизира бизнес климата в региона през следващите няколко години".