Световната банка увеличава помощта за българската банкова система

Евентуален срив на еврото може да даде началото на световна криза.

17.06.2012 | 14:49
Световната банка увеличава помощта за българската банкова система

Световната банка възнамерява да увеличи помощта си за българската банкова система в опитите си да предотврати кредитна криза в Югоизточна Европа, заяви ръководителят на международната финансова институция Робърт Зелик, в интервю за лондонския вестник Observer.

По думите му дълговите проблеми в Европа има вероятност да засегнат и периферните страни и развиващите се икономики. Освен това ще бъдат предприети и защитни мерки и за търгуващи с Европа държави от Северна Африка и франкофонските страни от Западна Африка.

Несигурността увеличава риска за развиващите се икономики, а вторичните ефекти правят труден живота на всички и затова трябва да защитим най-слабите, категоричен е Зелик.

Европа рискува да се изправи пред ситуация, сравнима с предизвиканата от фалита на банката Lehman Brothers през 2008 г. Освен това евентуалното сриването на еврото може да даде началото на световна криза.

Зелик посочва, че той ще предупреди на срещата на върха на Г-20 за риска от финансов крах в Европа, който би имал катастрофални последици за развитите страни. „Призовавам тези страни да се готвят за последиците от критични събития в еврозоната," допълни американецът по повод парламентарните избори в Гърция.