Договаряме пари от Катар за втори мост над Дунав

Връзката ще даде възможност на Русе да се превърне в стратегически координационен център в транспортните връзки.

16.06.2012 | 13:47
Договаряме пари от Катар за втори мост над Дунав

Ще строим нов мост между Русе и Гюргево или евентуално ще се разшири сега съществуващият Дунав мост, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Русе. За осъществяването на идеята в момента има две опции, коментира тя. Първата е свързана с преговорите с Катар за пътя Русе - Свиленград, към които може да се добави и изграждането на втори мост или разширение на сегашния. Втората възможност е да се търси финансиране от програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния. Този тип програми не са с голям бюджет, но винаги финансират стратегически проекти.

"Това е една изключително важна връзка, която ще даде възможност Русе да бъде стратегически координационен център в транспортните връзки. По този начин ще разширяваме приоритетите, по които България ще трябва да покаже своята проектна готовност за следващия програмен период", обясни Лиляна Павлова, която взе участие в обществен дебат на тема "Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа" по инициатива на евродепутата Мария Неделчева.

В момента тече работата по отделните приоритетни оси и области по Дунавската стратегия - да се координират и да започнат да се изготвят проектите. Много е важно през тази и следващата година те да бъдат идентифицирани и да бъдат готови поне на фаза идейни проекти, каегорична бе Павлова. По думите ѝ сред големите проекти, които са били отбелязани по Дунавската стратегия, са и двата моста над река Дунав - при Оряхово-Бекет и при Силистра - Кълъраш.

Мария Неделчева пък коментира, че загубите за корабоплаването заради ниското ниво на реката през есента на миналата година са изчислени на 6 млн. евро.