Кабинетът още обмисля за строежа на язовир "Тунджа"

Борисов иска проектът да се обвърже в общо споразумение с турската газова газова връзка.

15.06.2012 | 13:27
Кабинетът още обмисля за строежа на язовир

До седмица ще стане ясно дали България ще строи язовир "Тунджа" на границата с Турция, става ясно от правителствена стенограма. Според премиера съоръжението трябва да е единствено на българска територия и тази позиция той е заявил миналия месец на срещата с турския си колега Ердоган край Варна.

Другата причина, която възпирала кабинета да започне мащабния проект е, че бюджетът не разполагал с наличните средства за отчуждителни процедури и за поддръжката му след това. От изказването на Борисов пред министрите става ясно, че от язовира ще се добива под 14 мегавата в най-добрия случай.

"С една дума, ако приемем, че този язовир за нас в случая не е нужен, а правим жест и помощ на населението от другата страна на границата, тогава при тези условия, най-грубо казано – вървим напред, за да поставим жизнено важното пък за България, което по никакъв начин не би се случило, мога да го твърдя, ако не го пакетираме в общо споразумение. Това е интерконекторната връзка за голямо количество газ от Турция към България с поглед и в бъдещето, ако "Набуко" и трансанадолският газопровод TANAP тръгнат един ден", коментира Борисов.