Азиатски консорциум купи Saab

Компанията ще бъде преструктурирана в производител на електромобили.

13.06.2012 | 18:37
Азиатски консорциум купи Saab

Днес бе потвърдена официално сделката между новосформирания китайско-японски консорциум National Electric Vehicle Sweden (NEVS) и Saab. От централата на NEVS обявиха, че придобиват всички активи на банкрутиралия автомобилен производител, без да дават информация за стойността на сделката.

От изявлението става ясно, че Saab ще смени коренно курса и ще бъде преструктурирана в производител на електромобили. Това е пълен обрат в историята на шведската компания, известна с производството на самолети и бензинови двигатели с турбопълнене.

NEVS е собственост на китайския холдинг National Modern Energy и японската Sun Investment, а начело на Борда на директорите стои Карл-Ерлинг Троген – бивш шеф на тежкотоварния клон на Volvo.

През 1989 General Motors купува контролния пакет акции на Saab, а 11 години по-късно придобива всички активи на компанията. Най-добро пазарно представяне Saab записва през 2006, когато статистиката сочи 133 000 продадени автомобила. Оттогава продажбите се сринаха до 93 000 автомобила през 2008 и едва 27 000 през 2009. По това време самите General Motors бяха заплашени от банкрут, което ги принуди да се отърват от затъналата в дългове Saab.