Брюксел одобри инвестиции на София за 42.5 млн. евро

Парите са по проекти за модернизиране на градския транспорт.

13.06.2012 | 16:44
Брюксел одобри инвестиции на София за 42.5 млн. евро

Европейската комисия одобри инвестиции в размер на 42.5 милиона евро по проекти за модернизиране на градския транспорт в София. Общината подаде през пролетта апликационна форма за финансиране на проекта с обща стойност 61 милиона евро. "Инвестицията се прибавя към 340-те милиона евро, които вече бяха отпуснати за метрото, каза днес комисарят по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан.

С парите общината ще купи 50 нови тролейбуса и ще построи нова трамвайна линия от Семинарията до ж.к. "Дървеница". Освен това ще бъде модернизирана и трамвайната линия по бул. „България“. С друга част от тези средства ще бъде изградена интелигентна система за управление на трафика, известна още като "умен светофар".

За да бъде синхронизиран процесът, в автобусите и тролейбусите ще бъдат поставени специални устройства, който ще са свързани със светофарната уредба. По този начин светофарът ще е програмиран да дава предимство на масовия градски транспорт. Такъв „умен светофар“ ще бъде поставен на кръстовището пред Ректората на Софийския университет. Очакванията са на възловото кръстовище чакането в пиковите часове да бъде редуцирано с 2-3 минути. Подобна система ще бъде поставена на 20 от най-натоварените кръстовища в столицата, съобщи още през миналата година кметът Йорданка Фандъкова.

Схемата за модернизиране на градския транспорт се финансира със средства от оперативната програма „Регионално развитие“. Подобни  транспортни проекти се подготвят или вече са в различни етапи на реализация в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и Плевен, уточниха от представителството на Европейската комисия в София.