ЕК ще реши дали има картел при горивата в България

Някои от участниците на пазара са направили предложения за промяна в начина им на работа, твърдят от КЗК.

12.06.2012 | 14:32
ЕК ще реши дали има картел при горивата в България

Европейската комисия ще прецени дали има картел при горивата в България, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. От антимонополната организация са изпратили писмо до Брюксел, в което са описани съмнения за картел между четири компании-търговци на горива в страната и настояват за становище.

Според шефа на комисията Петко Николов в момента тече кореспонденция с Генерална дирекция „Конкуренция” в ЕК по отношение на пазара на горива. Освен това паралелно се движи и преписката за пазара на самолетно гориво. Възможно е след съгласуване с ЕК да има едновременно произнасяне за пазара на горива, съобщи Николов преди стартът  на форум на тема "Правилата на конкуренцията - рискове и  възможности".

През март, антимонополната комисия обяви, че има съмнения за договор между „Лукойл”, ОМВ, “Нафтекс Петрол” и “Ромпетрол” за договорка за цените на горивата по бензиностанциите, които ограничават или нарушават конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво".

Николов коментира, че някои от участниците на пазара на горива са направили предложения за промяна в начина им на работа. На този етап той отказа да коментира какви са конкретните предложения, нито дали комисията ще ги подкрепи.

Николов допълни още, че до два месеца или най-късно до есента ще приключи и проучването за търговските вериги. Те са склонни на определени отстъпки към доставчиците, за да не попаднат под удара на закона. Проектът на министерството на икономиката обаче все още не е предоставен за съгласуване с КЗК, категоричен бе той.