Държавата още не знае колко пари ще й трябват за „Южен поток“

Пет световни компании искат да проучват за газ в Черно море, съобщи енергийният министър.

12.06.2012 | 09:11
Държавата още не знае колко пари ще й трябват за „Южен поток“

Пред България стоят редица "отворени въпроси" около участието в изграждането на газопровода „Южен поток“. Един от тях е за дела на страната по проекта. Все още няма яснота какви средства ще са нужни за участието, каза по националната телевизия енергийният министър Делян Добрев. "Трябва да знаем още от сега, колко е процентът на нашето участие и колко на привлечения капитал, на заемните средства. Предварително трябва да е ясно как се финансира проектът. Да не се окажем в ситуацията с "Белене", когато сме подписали споразумение с редица неизчистени въпроси, които се опитваме впоследствие да решим".

"Срокът на откупуване на инвестицията е 15 години. Това значи, че на базата на привлечения капитал се правят изчисления за норма на възвръщаемост. След петнайсетата година, в следващите 20-30 години живот на тази тръба, ние получаваме приходи. Това е записано в споразумението", поясни Делян Добрев.

В никакъв случай не може да се говори, че Русия е изнудвала България с участието в газопровода срещу по-ниска цена на доставяния газ, категоричен е министърът. Изчисленията показват, че договорената отстъпка през април с руснаците е в размер на 115-120 милиона долара. Отстъпката ще получим като вземем окончателното инвестиционно решение. Очакванията са до 15 ноември акционерите от "Южен поток-България" да подпишат документа.

Намалението от цената на руския газ ще бъде усетена не сега, а едва когато започнем да развиваме собствения добив, смята Добрев. По този повод министърът съобщи, че пет световни компании са подали документи с намерение да проучват за находище на газ в българския участък на Черно море. До края на юли трябва да бъде избрана една от тях.