IATA предупреди за вълна от фалити на авиокомпании

Европейският авиационен бизнес ще отчете 1.1 млрд. долара загуба за 2012, прогнозират експертите.

11.06.2012 | 17:33
IATA предупреди за вълна от фалити на авиокомпании

Вълна от фалити застрашава европейския авиационен бизнес, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Годишната среща на организацията се провежда в момента в китайската столица Пекин.

Експертите на IATA предвиждат, че през 2012 авиосекторът на Стария континент ще отчете загуби от 1.1 млрд. долара – почти двойно над предишната прогноза, направена през март. Негативната тенденция се задълбочава въпреки понижението на цените на петрола, които паднаха под 100 долара за барел. Според анализите на организацията обаче трайната тенденция при горивата е към покачване, а нещата за авиокомпаниите се влошават допълнително от кризата в еврозоната.

 „Има сериозен риск за финансовата стабилност на някои авиокомпании в Европа. Вече видяхме няколко да фалират тази година и има опасения, че тази тенденция ще продължи“, коментира главният икономист на IATA Брайън Пиърс.

Четвъртата по големина испанска авиокомпания Spaniar и националният превозвач на Унгария Malev прекъснаха дейността си през първите два месеца на 2012.

В световен мащаб организацията прогнозира 3 млрд. долара сумарна печалба за авиосектора при 631 млрд. долара общи приходи – което означава, че маржът на печалба е паднал до 0.5 на сто. Изпълнителният директор на IATA Тони Тайлър определи състоянието на индустрията като „крехко“. Според него в момента цените на горивото формират около 33% от оперативните разходи на авиокомпаниите, сравнено с 13% преди десет години. „Това е най-голямото предизвикателство, а също и най-непредвидимото. Всеки политически конфликт, с Иран например, може да има много сериозно влияние върху авиацията“, смята Тайлър.

Докато секторът в Европа се задъхва, азиатските и тихоокеанските компании продължават да се развиват добре. По неофициални данни на китайските авиолинии се пада половината от сумарната печалба на сектора в световен мащаб. 

На фона на негативните тенденции в Европа националният авиопревозвач България Ер очаква между 5 и 8% увеличение на пътниците по различните си дестинации за 2012, потвърди изпълнителният директор на компанията Янко Георгиев.