Дянков: Общините отличници ще получават бонуси от догодина

Икономически неефективните няма да имат достъп до допълнителни средства от бюджета, заяви финансист номер едно на България.

10.06.2012 | 11:08
Дянков: Общините отличници ще получават бонуси от догодина

В бюджета за 2013 година ще бъде заложено общините в стабилно финансово състояние да получават допълнителни средства от държавната хазна, заяви финансовият министър Симеон Дянков в Силистра. Той уточни, че за общините, които успеят дългосрочно да останат в списъка на отличниците, ще бъдат отдели допълнителни пари, предимно за пътища и туристическа инфраструктура. Средствата няма да могат да бъдат използвани за допълнителни възнаграждения на служителите в общината, подчерта финансовият министър, цитиран  от Дарик.

За финансово неефективните  общини е предвиден механизъм, който автоматично ще ги блокира и да не могат да кандидатстват за допълнителни средства от държавния бюджет за капиталови разходи, допълни още Дянков.
Финансовият анализ за състоянието на общините ще бъде представен до края на месеца, съобщи още министърът на финансите.

По време на посещението на Симеон Дянков в Силистра стана ясно, че държавата  ще отпусне 1 милион лева за реконструкция и пълно възстановяване на Първата българска патриаршия. Предвидени са държавни пари и за други обекти с културно-историческо значение.