Близо 8 млрд. евро ще струва седми блок на "Козлодуй"

До юли трябва да бъде избран консултант за предпроектното проучване, съобщи шефът на атомната централа.

09.06.2012 | 17:35
Близо 8 млрд. евро ще струва седми блок на

Седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще струва около осем милиарда евро, съобщи днес шефът на централата Валентин Николов. 

Построяването на нова ядрена мощност в Козлодуй ще излезе 2 милиарда евро по-евтино от Белене. Това е възможно, тъй като ще бъде използвана инфраструктурата на някой от спрените блокове. Докладът на консултанта по проекта за втората атомна централа - британската банка HSBC показа, че би струвала на България 10.35 млрд. евро, припомни доскорошният заместник-министър на икономиката. "В Козлодуй има обучени специалисти. Не виждам откъде руската страна или който и да е казва, че седми блок ще бъде по-скъп, отколкото АЕЦ „Белене”. 

През миналата седмица от атомната централа официално е изпратено заявление в екоминистерството, което от своя страна ще има задачата да информира за проекта Румъния и Сърбия, каза Николов.

До средата на юли трябва да бъде избран консултант за предпроектното проучване и за оценка на въздействието върху околната среда. Ядрените специалисти оглеждат четирите площадки, от които ще изберат най-подходящата. 

В изграждането на седми блок ще участва "Росатом", стана ясно през миналата седмица. Шефът на корпорацията Сергей Кириенко призна пред руските медии, че вече се подготвят за новото предизвикателство и са готови "вместо да строят два блока в Белене, един в Козлодуй".