Моментът не е добър за нов заем за външния дълг, според Петър Чобанов

Застраховките за кредитите на изпълнение сега са по-високи в сравнение с март 2012, коментира икономистът.

09.06.2012 | 12:23
Моментът не е добър за нов заем за външния дълг, според Петър Чобанов

Моментът не е добър за нов заем за погасяване на плащанията по договорения през 2002 от финансовия министър Милен Велчев външен дълг на България, чийто падеж е през януари 2013 година. Това заяви пред БНР бившият председател на Комисията за финансов надзор Петър Чобанов по повод одобрената от Народното събрание нова емисия облигации от 950 милиона евро за извършване на плащанията в началото на следващата година.

Срокът за връщане на заема ще бъде за срок до 10 години при лихва до 10 процента. Според изчисленията на  Симеон Дянков лихвите ще бъдат между 8 и 12 милиона лева месечно.
В петък Симеон Дянков защити ратификацията като обясни, че процедурата по теглене на облигационния заем не е започнала по-рано, за да се спестят лихви по него на бюджета. Според неговите сметки всеки месец по-рано емитиране на еврооблигациите би струвало между 8 и 12 млн. лева месечно на хазната (толкова се очаква да бъде месечната лихва по новия заем). Всички пари, които бъдат привлечени чрез тази емисия в бюджета, ще бъдат дадени за изплащане на главницата и последната лихва по нея, допълни финансовият министър.

По думите на Чобанов условията през март тази година и юли 2011 са били много по-добри
„Ако се вгледаме в застраховките за кредитите на изпълнение, които измерват риска бяха на ниско ниво, докато в момента са значително по-високи”, обясни икономистът.