„Газпром” финансира българската част от „Южен поток” за сметка на транзита

Окончателното инвестиционно решение ще бъде взето през ноември.

09.06.2012 | 08:51
„Газпром” финансира българската част от „Южен поток” за сметка на транзита

„Газпром” може да финансира българската част от газопровода „Южен поток” за сметка на бъдещи плащания по транзита, съобщи “Газета.ру”, позовавайки се на запознат източник.

 През седмицата българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че София може и да не подпише до 15 ноември споразумението за строителството на „Южен поток”, тъй като Русия е „предявила нови изисквания към финансирането на проекта, преди още да е предоставила отстъпка за доставката на природен газ за страната”.

По информация на анонимния източник, проблемите са се появили и заради това, че българската страна няма средства да финансира своята част от „Южен поток”.

Според проектното финансиране 30% от средствата ще осигурят участниците, а 70% - банките. Ако България няма средства, „Газпром” може да покрие нейния дял по изграждане на газопровода за сметка на бъдещите такси по транзит през българския участък, заявил източникът на „Газета.ру”.

Изданието припомня, че на един по-ранен етап „Газпром” разгледа варианта да замени България с Румъния в проекта „Южен поток”. В края на миналата година, обаче именно София първа от европейските страни даде „Южен поток” статус на проект с национално значение, който може да се превърне в инструмент за получаване на изключение от правилото за забрана доставчикът на газ да притежава обекти от газовата инфраструктура.